Furndaily | Hoe vind je de juiste salontafel?

Hoe vind je de juiste salontafel?

IMC
May 11, 2023
No Comments

Een salontafel is een meubelstuk wat onmisbaar is in je interieur. Het staat heel gezellig en is ook nog eens heel handig in gebruik. 

Er zijn alleen zoveel verschillen in salontafels dat het lastig is om een keuze te maken. Je wil natuurlijk dat de salontafel er mooi uitziet, maar hij moet ook in je interieur passen. 

In deze blogpost ga ik je tips geven om een perfecte keuze te kunnen maken!

De juiste hoogte

De hoogte kun je makkelijk bepalen. De hoogte van de salontafel is hetzelfde als de zitting van je bank of maximaal 10 cm hoger. Op deze manier voorkom je een raar totaalbeeld.

Met name in de woonkamer is de hoogte vooral belangrijk. Tv’s staan of hangen tegenwoordig redelijk laag.

Wanneer je voor een grotere salontafel kiest zul je zien dat er op je tafel spullen in de weg staan.

De grootte van de salontafel

De grootte van de salontafel moet passen bij je persoonlijke smaak, maar ook bij de grootte van de bank en de woonkamer. Bij een grote woonkamer is een grote salontafel ideaal.

Als je namelijk een kleine salontafel neerzet in een grote woonkamer dan zal de kleine salontafel wegvallen. Bij een kleine woonkamer past dan een kleine salontafel juist wel weer mooi.

Een grote tafel zal namelijk teveel in de weg staan. Daarnaast ligt het natuurlijk ook aan hoeveel je op de salontafel kwijt wilt. Wil je tafel aankleden met veel accessoires? Dan kun je beter voor een ruimere salontafel kiezen.

Houd je meer van basic en heb je wat minder ruimte nodig voor je spullen? Dan kun je kiezen voor een kleinere salontafel.

coffee table industrial

De vorm

De vorm van de salontafel is natuurlijk een smaakkwestie. Let wel op dat de vorm van een salontafel invloed heeft op je gehele look van de woonkamer.

Wil je de strakke lijnen doorbreken en een speels effect creëren? Kies dan een ronde salontafel. Het geeft namelijk een gezellige sfeer in huis.

Een hoekbank is bijvoorbeeld in combinatie met een ronde salontafel hartstikke gezellig! Het nadeel van een ronde salontafel is dat er minder ruimte is om koffie en theekopjes op kwijt te kunnen voor bezoek.

Ook zien we nog veel salontafels die rechthoekig of vierkant zijn. Het voordeel is dat ze haaks op de bank gezet kunnen worden, wat ruimte creëert en rust.

Of wat dacht je van een driehoekige salontafel met afgeronde hoeken? Het is daarom jouw persoonlijke keuze of je de rust wilt behouden of juist voor een wat speelser effect wilt gaan!

round coffee table

Industriële salontafel

Na de hoogte en maten is het tijd om te bedenken wat voor soort salontafel je wilt aanschaffen. Een industriele salontafel zorgt voor een robuuste uitstraling in je interieur. Vaak zijn dit soort salontafels gemaakt van metaal, hout of een combinatie ervan.

Het metaal is meestal zwart of donkergrijs van kleur. Deze salontafel past perfect in een industriële inrichting, maar kan eigenlijk in elk interieur staan.

industrial coffee table

Mangohout

Mangohout is een materiaalsoort dat veel wordt gebruikt bij meubels, waaronder salontafels! Een mangohouten salontafel past mooi in ieder interieur. Door de warme ondertoon in het lichte hout zorgt de salontafel voor warmte en gezelligheid.

De combinatie van het metaal geeft de tafel een industriële touch. Mangohouten salontafels zouden dus ook perfect in een industrieel interieur passen! Ieder tafelblad is uniek op zijn eigen wijze!

Marmer chique 

Houdt je niet van een industriële look en wil je liever een moderne salontafel? Misschien is een salontafel van marmer dan iets voor jou! Marmer is een mooie, natuursteen.

Het tafelblad heeft een chique en moderne uitstraling door de aders in het steen. Een velvet bank en een velvet fauteuil zouden prachtig staan bij een marmeren salontafel, zo maak je jouw interieur modern.

marble table

Praktisch, salontafelset

Een salontafel set is super leuk! Een set bevat vaak twee of drie tafels, die samen een salontafel vormen. Het is leuk om met deze tafels te spelen met hoogte en de plaatsingen.

Wanneer je veel visite ontvangt, is het handig om veel bekers en kopjes op kwijt te kunnen. Wanneer de visite weg is kun je de woonkamer compacter inrichten door de tafels weer naar elkaar toe te schuiven. Perfect dus voor de afwisseling!

Visgraat salontafel 

Een visgraat salontafel met een visgraat patroon is super mooi! Het Herringbone patroon (vissengraat patroon) komt steeds vaker terug in het interieur. Het patroon zorgt voor een speels effect en maakt het erg industrieel.

De houdstroken recht op elkaar gelegd waardoor het patroon ontstaat. Heb je een salontafel van visgraat in gedachten en wil je nog meer visgraat voor in je interieur? Combineer het dan met een tafel van visgraat.

Je salontafel afstylen

Planten

Planten staan altijd mooi op een salontafel. Zoek een aparte plant of zet meerdere kleine plantjes bij elkaar.

Dit zorgt voor meer leven op de tafel. Daarnaast staat een mooi boeket ook super mooi!

Spullen verdelen

Bij een vierkante salontafel zou je een opdeling kunnen maken. Kies drie vier items. Deze verdeling zorgt voor overzicht, maar zorgt ook voor dynamiek.

Met vormen spelen

Ronde salontafels kun je het best stylen door accessoires in een driehoekvorm op te zetten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een dienblad, een stapel tijdschriften en een een schaal neer te zetten.

Daarnaast is het ook mooi om te variëren met geometrische vormen zoals zeshoeken en cirkels.

Hoogteverschil

Veel mensen kiezen accessoires met dezelfde hoogte. Het is mooie om voor een hoge vaas te kiezen met wat kleinere accessoires in diverse formaten.

Hierdoor creëer je hoogteverschil wat voor meer dynamiek zorgt. Daarnaast zou je een stapel boeken op de salontafel kunnen leggen en hierop een accessoire zoals een kaars of een klein vaasje.

Minimalisme

Houdt je niet van al die kleine accessoires? Ga dan voor een paar grote boeken. Maak vier stapels van twee en verdeel ze overzichtelijk over de salontafel.

Je zou ook gewoon een stapel kunnen maken van vier boeken. Hiermee creëer je een minimalistische look op de salontafel!

Ik ben benieuwd welke salontafel jou het meeste aanspreekt! Laat het hieronder achter in de comments

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *