Bank kopen: waar moet je allemaal op letten?
Ben jij van plan om een nieuwe bank te kopen? Dan heb je vast al gemerkt dat er ontzettend veel soorten bankstellen op de markt zijn. Banken in verschillende kleuren, materialen, afmetingen en stijlen. Hierdoor zie jij door de bomen het bos niet meer. En dat begrijpen wij bij Furndaily. Daarom geven wij jou diverse tips waar je op moet letten wanneer je een bank gaat kopen. Op die manier kan jij een weloverwogen keuze maken én vind je de bank die perfect past bij jouw interieur.
Table of Contents
Bepaal de afmetingen van je bank
Het komt regelmatig voor dat mensen een bank kopen die achteraf qua afmetingen helemaal niet mooi in het huis blijkt te passen. Om dit te voorkomen is het goed om vooraf goed na te denken over de afmetingen van jouw toekomstige bank. Als de prachtige bank die je op het oog hebt niet in jouw kamer (of door de deur) past, dan heb je er helemaal niets aan.
In een ruime woonkamer is voldoende ruimte voor een royale hoekbank, terwijl een tweezitsbank beter tot zijn recht komt in een kleiner interieur. Heb jij een smalle woonkamer? Dan kan een hoekbank de doorgang behoorlijk blokkeren. Dit is natuurlijk niet erg praktisch. Je kunt er in dat geval beter voor kiezen om een kleinere bank met meerdere losse fauteuils te kopen. De fauteuils kun je gemakkelijk bijschuiven wanneer er meer mensen aanwezig zijn.
Twijfel je of de bank wel mooi in jouw woonkamer gaat passen? Pak dan een rol tape en plak de vloer af op de plek waar je de bank zou willen neerzetten. Je ziet het vanzelf wanneer je een kleinere of grotere bank moet kopen.
Welke functie moet jouw bank hebben?
Het volgende waar je over na moet denken is de functie van de bank die je gaat kopen. Plof jij het liefst na een lange werkdag onderuitgezakt op de bank of wil je een fijne zithoek creëren om bezoek te ontvangen? Ook kan het zijn dat je regelmatig logees hebt die je wilt voorzien van een fijne slaapplek. In dat geval zou een comfortabele slaapbank de ideale oplossing zijn.
Om te bepalen wat voor soort bank je neemt en hoe comfortabel deze moet zijn is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de functie. Ook is de manier waarop jij het prettig vindt om te zitten een bepalende factor. Zit je graag rechtop? Of liever met opgetrokken benen? Dit is allemaal van belang voor het bepalen van de zitdiepte, het materiaal, de hoogte van de armleuningen en de hardheid van de vullingen in de kussens.
Ook wanneer je lichamelijke klachten ervaart is dit van invloed op de keuze voor de bank die je gaat kopen. Wellicht heb jij extra ondersteuning in de nek nodig. Of je wil een bank kopen met een extra hoge zit omdat je lange benen hebt. Alleemaal punten waar je goed over na moet denken voordat je een bank gaat kopen.
Welke soort bank kopen?
Nu je hebt bepaald wat de afmetingen van je bank mogen zijn en voor welke doeleinden je deze gaat gebruiken is het tijd om na te denken over de verschillende soorten. Je kunt namelijk diverse soorten banken kopen. We hebben hieronder de populairste soorten banken voor je op een rij gezet.
Een tweezitsbank
De tweezitsbank past eigenlijk in ieder interieur. Zeker in wat kleinere woonkamers, studentenkamers of slaapkamers is dit type bank ideaal. In grotere woonkamers kan de tweezitsbank mooi gecombineerd worden met een andere tweezitsbank of een driezitsbank. Ook is het leuk om deze bank te combineren met fauteuils of poefen om een gezellige zithoek te creëren.
Een driezitsbank
Een driezitsbank is over het algemeen geschikt voor drie personen. Echter zijn sommige driezitsbanken zo ruim dat je er ook met meer personen op kunt zitten. Vergeet niet dat dit soort banken vrij breed zijn. Je hebt dus redelijk veel ruimte nodig om deze bank neer te kunnen zetten. Ook moet je er rekening mee houden dat de onderdelen van de bank door je deur heen moeten passen. Meet alles voor het kopen van de bank dus goed op.
Een hoekbank
De hoekbank is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Bij de hoekbank zijn twee banken aan elkaar gekoppeld zodat ze samen een hoek vormen. Dit kunnen bijvoorbeeld twee tweezitters zijn, maar ook een tweezitter met een driezitsbank. Het is zelfs mogelijk om een bank met twee hoeken te kopen. We hebben het dan over een u-bank.
Een modulaire bank
Wil jij een bank helemaal zelf samenstellen? En de indeling in de toekomst nog kunnen aanpassen? Dan raden we je aan om voor een modulaire bank te kiezen. Dit is een bank die bestaat uit losse elementen die aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Op die manier stem jij de bank helemaal af op jouw persoonlijke wensen. Je kan er zowel een hoekbank, loungebank als driezitsbank van maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Mocht er in de toekomst meer ruimte nodig zijn op de bank? Dan kun je nog altijd een element aanschuiven. Zo kan jouw bank bijvoorbeeld meegroeien met het gezin. Hoe handig is dat?
Een slaapbank
Een slaapbank is een normale bank die je kan omtoveren tot bed. Je kunt een slaapbank vaak uitklappen naar een eenpersoonsbed of tweepersoonsbed. Deze banken zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Zeker wanneer de slaapbank vaak als bed gebruikt wordt, is het van groot belang dat deze gemakkelijk uit te klappen is. Over het algemeen kennen we drie systemen voor slaapbanken:
1: De rugleuning van de bank kan worden platgelegd. Op deze manier wordt er een bed gevormd.
2: Onder het zitvlak kan een bak worden getrokken die kan worden uitgeklapt. Op die manier creëer je een tweepersoonsbed.
3: Je kunt het zitvlak van de bank uitklappen tot een bed.
Denk ook goed na over de kleur en het materiaal
Ook de uitstraling speelt een grote rol bij het kopen van een bank. Ga jij voor een echte eyecatcher en kies je voor een opvallende kleur? Of houd je de bank liever neutraal en kleed je dit aan met leuke kussens en plaids? De kleur van jouw bank moet goed bij je smaak en de rest van het interieur passen. Kies voor een kleur waarop je niet snel bent uitgekeken, want je schaft een bank aan om er tientallen jaren mee te doen.
De uitstraling van je bank is naast kleur, voor een groot deel afhankelijk van de materiaalkeuze. Soms heb je gewoon voorkeur voor een leren bank en soms voor een stoffen bank. Toch is het belangrijk om verder na te denken dan alleen over de uitstraling van het materiaal. Iedere materiaalsoort neemt ook weer andere eigenschappen mee op het gebied van onderhoud. Heb je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren? Dan is het raadzaam om voor een materiaalsoort te kiezen dat je gemakkelijk schoon kunt houden.
Wil je weten hoe je snel vlekken uit de bank krijgt? Lees dan onze blog: ‘5 tips om snel vlekken uit je bank te verwijderen’.
Een bank kopen met het juiste zitcomfort
Een aandachtspunt dat we zeker niet mogen vergeten bij het kopen van een bank is het comfort. Wanneer je een bank gaat kopen wil je natuurlijk wel dat deze comfortabel is. De bank moet aan al jouw behoeftes voldoen. Dus lig jij graag op de bank of vind je het fijn om een lounge houding aan te nemen? Dan moet de bank natuurlijk wel lang genoeg zijn om erop te kunnen liggen.
Wil jij graag een hoekbank om comfortabel te kunnen zitten, maar gaat dit in jouw woning niet passen? Denk dan aan een mooie poef waar jij je benen op kunt leggen. Niet alleen ideaal als voetenbankje, maar ook als salontafel met dienblad erop.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij vaak rechtop de bank wil zitten om comfortabel te kunnen lezen. In dat geval kun je beter een stevige bank met vaste kussens aanschaffen. Op die manier kun je namelijk een comfortabele zithouding aannemen.
Een bank kopen bij Furndaily
Je weet nu waar je op moet letten wanneer je een bank gaat kopen. Ben je op zoek naar een prachtige én comfortabele bank voor jouw interieur? Neem dan gerust een kijkje in ons assortiment aan banken.